Oroszkrém torta
35 * 25 cm-es tepsiben csináltam.
Piskóta:
6 tojás
30 dkg cukor
30 dkg liszt
12 kanál forró víz
1 cs sütőpor
Krém:
5 tojássárgája
20-25 dkg cukor
3 dl + 1-2 dl tej
2 cs vaníliás cukor
1 cs zselatin
9 dl növényi tejszín
1 cs mazsola
rum , vagy rumaroma
Díszítéshez:
tejszín
zselatin fix, ha szükséges
(Én fondanttal vontam be)
Elkészítés:
A piskótához valókat összekeverjük, és megsütjük margarinnal kikent,
lisztezett, kapcsos tortaformában. Én külön szoktam felverni a
tojássárgákat a cukorral, forró vízzel és utána belekeverni a sütőporos
lisztet, majd a felvert tojásfehérjét.
Elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a tejjel elkeverjük
és felfőzzük, mint a madártejet. A tűzről levéve beleteszünk 2 csomag
vaníliás cukrot. Közben 1 csomag zselatint 1-2 dl tejben felolvasztunk. A
krémhez öntjük, és kihűtjük. Ha kihűlt 9 dl felvert tejszínnel
összekeverjük. Mazsolát rumban áztatunk, és ezzel szórjuk meg a
rétegeket. (vagy a krémbe keverjük)
A piskótát háromba vágjuk.
Most következik a torta összeállítása.
Vegyünk egy kicsit nagyobb lábast, mint a tortaformánk volt és az
aljára tegyünk krémet. Rátesszük lefelé fordítva a piskótánk tetejét,
(ha kiborítjuk ez lesz legfelül) majd megint krém következik, a lábas és
a tészta közötti részre is (ez lesz a tortánk oldala) és a piskótára
is.
Rátesszük a középső piskótát is, megint krém az oldalára és a tetejére,
majd rátesszük a piskóta alját is. Most már csak az oldalára teszünk
krémet.
Ha végeztünk, akkor mára nincs is több dolgunk, betesszük a hűtőbe dermedni másnapig.
Másnap vízbe állítjuk rövid időre (3-6 perc attól függően mennyire
meleg a vizünk. Nem kell forró, langyos is elég, különben megolvad a
krém) és kiborítjuk óvatosan egy torta tartóra. Ezek a legkritikusabb
részek, ha már kijött a lábasból nyert ügyünk van!
Utolsó lépésként feldíszítjük a tortánkat ízlésünk szerint (A
tejszínhabba tehetünk zselatin fixet, hogy biztosabban megdermedjen),
majd visszatesszük a hűtőbe dermedni.
( Ezt most elősször készítettem el Valentin nap alkalmára és nagy finom, jobban ízlett mint a cukrászdai. :D )
|