Mézes Béles
A tésztához:
-
2 tojás
-
3 dkg libazsír
-
1 csomag szalalkáli
-
2 ek. méz (klasszikus, nagymamaféle kanállal számolva)
-
0,4 dl tej
-
15 dkg cukor
-
30 dkg finomliszt
-
15 dkg rétesliszt
Elkészítés:
Az alapanyagokat tésztává gyúrom, majd begyújtom a sütőt 190 fokra. Két
nagy gáztepsit előveszek, levágok hozzá sütőpapírt. A tésztámat
megfelezem. A sütőpapírt a deszkára helyezem, ráteszem a tésztám, és
azon nyújtom ki. Így nem kell átügyeskedni a tepsire a vékonyra nyújtott
tésztát, sokkal könnyebben kezelhető. Alaposan kinyújtom, tepsire
teszem, és aranybarnára sütöm (10-12 perc). Mikor kisült, akkor két-két
lapot vágok a papíron pihenő tésztáimból, majd egymásra helyezem őket,
és még formázok rajta, ha kell.
Aztán elkészítem a tölteléket.
Hozzávalók:
-
3,5 dl tej
-
˝ vaníliarúd belseje
-
6 dkg búzadara
-
20 dkg vaj
-
20 dkg porcukor
-
15-20 dkg szilvalekvár (lehetőleg tavalyi, illetve minél sűrűbb)
Elkészítés:
A vajat habosra keverem a porcukorral. A tejet felteszem főni,
belekaparom a vaníliarúd belsejét, majd hozzáadom a grízt. Közepes
lángon, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzöm. Ha kész,
félrehúzom, hagyom félig kihűlni, majd homogén krémmé keverem a cukros
vajjal.
Tálra helyezem az első tésztámat, megkenem a krém felével (alaposan,
mert a tészta sokat felvesz), majd ráhelyezem a következő tésztámat. Ezt
a réteget szilvalekvárral borítom, majd ráhelyezem az újabb tésztát,
erre felkenem a krém másik felét, végezetül ráteszem a negyedik
tésztámat. A tésztát jó esetben 2-3 napig hagyom, hogy összeérjen, és
mielőtt debütálna a család és a vendégek előtt, porcukorral alaposan
megszórom. |