Főoldal » Cikkek » Szakértői_rovat » Dr.Nádor Csaba- csecsemőgyógyász

Szívzörej

"Kedves édesanya, az Ön gyermekének szívzöreje van." Elhangozhat-e ennél drámaibb mondat az újszülött első vizsgálata után?

A magzati lét minden szempontból különleges. Nincs ez másképp a szív-érrendszer tekintetében sem. Ahogy nincs szükség megszületés után a köldökzsinórra, úgy van néhány feleslegessé váló „szerkezet”, apró vezeték, lyuk a két szívfelet elválasztó sövényen is. Ezek a pocakon belül nagyon fontosak, de a születés után, a keringési rendszer külvilági léthez való alkalmazkodása során jó esetben eltűnnek. A vérátáramlás változása (turbulens áramlás, lelassult vagy felgyorsult áramlás) okozhat hallható hanghatást, amit sztetoszkóppal szívzörejként értékelünk.

Éppen ezért nem hangzik el nagyon ritkán a fent leírt rettegett mondat.

A halk szívzörej tehát az újszülötteknél a leggyakrabban ártalmatlan, természetes jelenség. Minél korábban – persze nem hajnalban, hanem a születéshez közel – hallgatjuk, annál valószínűbb, hogy halljuk. Ha emellett a baba jól van, nincs légzészavara, jó a pulzusa, jól etethető, akkor nincs különösebb teendő. Újból megvizsgáljuk, meghallgatjuk, és ha negyvennyolc órán túl is hallható egy halk hangjelenség, akkor mindkét kezén és az egyik lábán is megmérjük a vérnyomását, vagy egy ráhelyezett speciális érzékelő segítségével meghatározzuk a vér oxigéntartalmát (pulzoximetria). Ha minden rendben, az újszülött hazaadható, elég, ha a házi gyermekorvos kontrollálja, és ha ő úgy találja, hogy néhány hét múlva még mindig megvan a tünet, akkor elküldheti gyermekkardiológushoz (szívgyógyász). A szakorvos aztán ultrahangvizsgálat segítségével eloszlathatja, vagy megerősítheti a kétségeket. Ha elmúlik a zörej magától, akkor nincs semmilyen teendő. És szerencsére ez a gyakoribb!

Ha a szívzörej kifejezetten hangos vagy barátságtalan színezetű, akkor az újszülött-gyógyász még a hazaadás előtt beszél kardiológussal, és egyeztet vele egy vizsgálati időpontot. A legsúlyosabb, gyors beavatkozást igénylő szívbetegségeket pedig gyakran nem sztetoszkóppal és a fülünkkel diagnosztizáljuk: ezek az újszülöttek kifejezetten betegnek tűnnek, nem jó a bőrszínük, nem jó a légzésminőségük sem.

Tehát vegyük át újra: az újszülöttkori szívzörejek kilencven százaléka ártalmatlan, magától elmúló tünet. Ez esetben tehát akkor sincs feltétlenül ok az izgalomra, ha a baba szívéről beszélünk!


Írta: Dr. Nádor Csaba

A Honvéd Kh. Neonatális (újszülött) Intenzív Osztályának osztályvezetője

Kép: metoklinika.hu

Kategória: Dr.Nádor Csaba- csecsemőgyógyász | Hozzáadta:: Babák (2013-04-06)
Megtekintések száma: 1588 | Címkék (kulcsszavak): kardiológus, sztetoszkóp, szívzörej, keringés | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]